Friday, November 11, 2011

Cuit Cuti2 Malaysia - Holiday Villa Cherating - Episode 1

Awal Ogos 2011

Anak :Ibu...dah lama ibu x g bercutikan.....dah berkurun rasenye x merasai nikmat cuti2    malaysia ye tak?ni haaa ade voucher percutian holiday villa Cherating.....2hari 1mlm...rm150 je....nak tambah mlm...beli kupon lebih skit....

Ibu: ko beli skrang jugak..................


Begitula Al-Kisahnye .........maka terbeli la 4 voucher percutian dr Groupon....3hari 2mlm utk 2bilik...Hari yg d tunggu pun tiba ..tanggal seluar sama baju......acah jeeeeeeeeeee...tanggal 24hb Okt 2011 kami semua dah siap2 packing...sambil berbekalkan Meehoon Power masakan ibu beserta gabungan sosej dan nugget yg d goreng garing...kami semua berangkat lebih kurang pukul 11.30pg.......Plan asal nak gerak kul 9pg konon....ini bukan masalah janji melayu atau Janji Diana.........ni pasal aku ngan wife aku pegi berurut pagi tu ....bole plak laki bini sakit bahu tahap dewa........kalau x d urut....tak syiok la bercuti dlm keadaaan sakit.....ye tak....?

Perjalanan ke Pantai Timur ni.....dia punya feel ade turun naik nye...ala macam pasangan berchinta la...kejap ok kejap tak......eh ade kene mengena ke?pedulila.....ape aku maksudkan....Laluan highway ke pantai timur ni.....part yg paling mengujakan bila lalu highway karak.....turun naik bukit...selekoh tajam...memang stim gile....lepas dr situ dah start boring......jalan lurus ....bosan ...sesekali d selangselikan dgn mat biker yg berkonvoi ....macam power(memang power pun)...duk racing2 antara mereka.....hanya doa je yg mampu aku panjatkan..."jgn la korang jatuh depan kete aku".......

R&R Temerloh jadi lokasi makan tenghari , berbekalkan MeeHoon power ibuku dan sidedish nugget n sosej....time2 ni la nak isi perut , buang air beso dan kecik....dan senaman ringan utk driver.....penumpang nak tak payah senamann....membuta je keje diaorg.......lepas mkn sambung membuta balik....sakit tul ati aku...
ni antara penumpang kaki tidur yg tegar......bole d katakan membuta je keje nye sepanjangan kete bergerak...bukannye nak tolong picit pala driver ke...tarik2 rambut ke.......sakit ati aku.......

Vios Purple tu dkesan memandu melebihi had laju yg ditetap 110kmj iaitu 170kmj............tapi masih duk blakang kete aku.....kete aku memang power..........

Pintu Gerbang Temerloh

LOkasi melepaskan hajat dan mengisi perut..

anak beranak mata belalang..............yg model cilik ni....bab posing serah kat dia.....

MeeHoon Power serta pendamping2 nye.......

makan jgn tak makan....................
Dipendekan cerita........sampai la kami d Holiday Villa Cherating......punya la penat drive sampai aku lupa nak amik gambar Entrance Holiday Villa ni....yelah kang takde gamba ..org kata aku nipu plak....yelah skrang ni semua mesti mau bukti.....time sampai tu lebih kurang kul 3.30 ptg......pegi reception...bilik tak siap lagi....angin tul aku...dah la penat....so melepak la kat lobi Holiday Villa nni sambil d temani cahaya ptg yg menyetim kan.....available light kata org putih......

longgokan beg depan lobi.......3/4 dr beg2 tu aku anak beranak punya.................

Model lelaki tidak berbayar..................

Model Wanita juga....tidak berbayar................

Spoil betul la...bekas habuk rokok tu......mencemar pemandangan ........
Hampir 4.30ptg baru dpt masuk bilik, adoi ....x kesian ke warga emas dan warga OKU yg menunggu kat lobi ni......oleh kerana penat ...aku lupa nak ambik gambar bilik ....takpe biar aku la aku citer berdasarkan pengalaman aku je....bilik selesa walaupun ade beberapa kerosakan d siling dan jamban yg air refill nye superlebab......bilik kami mengadap sipi2 swiming pool....lepas Mini mesyuarat antara family...kami sepakat nak rest ptg tu...malas nak keluar.....keluar pun tuk mkn mlm je lepas magrib....

Magrib dah selesai, semua dah siap2 keluar dinner....masing2 dah kebulur tahap dewa, nasib baik aku yg bijak lagi tangkas ni...dah plan awal2 nak makan kat mana.....sebelum gerak ke cherating aku dah survey port mkn yg best kat cherating iaitu..........WAIB ....singkatan utk Warung Awang Ikan Bakar...

WAIB ni lokasi ni dekat ngan ClubMed......lepas simpang Clubmed ..depan skit blah kiri ...nampak la WAIB ni...senang citer...laluan Cherating-Kemaman....sapa nak info lebih lanjut bole call terus....0199648421 / 095819558
Warung Awang Ikan bakar 

Fresh seafood kaunter.....yg pandai order ibu aku je...yg lain tu konon2 cam pandai order...........

Ibuku sabar menunggu hidangan ..................

Kailan ikan masin nye memang sedap dan menepati citarasa kiteorg....cume yg tak syiok nye...mase tukang masak tu ngah bertungkus lumus masak kailan ni....bole plak aku semput kaw2 punya....kuat sgt bau ikan masin tu hampir2 buat aku xle nak makan.......semput kaw sampai bergelen air aku minum...puas ibu aku tepuk blakang nak kasi lega......tq ibu...ternyata berbaloi semput mcm nak mati ...kailan ni memang best sgt..
Kailan ikan masin- ade cerita disebalik hidangan ni

Ketam Bunga  Masak Cili ni ...not bad la...pedas2 masin dan manis skit...aku tak dpt nak rase ...tu kata2 dr org yg makan...aku pandang je......ibu aku ckp...isi ketam nye perhhhh solid molid...fresh plak tu....berbaloi2 jugak
Ketam Bunga masak cili

Siakap Stim limau ni ...bagi aku biasa je...sedap la...tapi takde yg special sgt ....
Ikan Siakap Stim Limau

Tomyam Ayam ni....pun ok je...takde yg special....cume satu je la nak tegur skit ye tuan kedai.....namenye tomyam ayam....tapi aku tgk ...bawang lagi byk dr ayam nye........
Tomyam Ayam
 Yaaaaaaaaaaaaaa ni lla star utk mlm tu....sotong goreng tepung kaw2 punya sedap.....krispy nye tak terkata...sotong dia masak ngam2 .....tak over tak under.....aku x mkn pun....org yg ckp...
Sotong Goreng Tepung Kaw2 punya

kegarisan ...sedia ..........mulaaaaaaaaa..........doa makan tu baca dulu woiiiiii

setiap permulaan pasti akan ade pengakhiran....................perhhhhhh tak kasi cannnnn....

Mase ngah tunggu hidangan tu siap di masak.....tiba2 ibu aku bersuara.....waaaa ni mau kena rm200-RM300 ni......yelah macam2 yg kiteorg amik....ketam, sotong, siakap....semua nye heavyweight......sampai ibu aku ckp...kang klau kite x cukup duit....kena g bank jap la......sekali mase byr.....cume 

RM137.70

Komen Manja dr aku utk WAIB:

Lokasi - senang sgt....terletak antara laluan cherating-kemaman....dan pemilik kedai pun pasang byk papan tanda....memudahkan utk mecari lokasi nye.....

Suasana -okla la...sebab time aku sampai tu x ramai sgt org....susunan meja pun tak crowded sgt....selesa la jugak.

Menu - ape yg biasa kedai2 seafood tawar kan....cume yg membezakan sedap ngan tak sedap je....utk WAIB ni bagi aku....makanan nye sedap2 belaka...cume ade beberapa hidangan yg perlu diperbaiki.....

Harga - berbaloi dgn kuantiti dan kualiti makanan yg di hidangan......utk hidangan seafood yg sedap dan fresh....WAIB memang terbaik la.....

PERINGATAN: KOMEN AKU NI BERDASARKAN PENGALAMAN PERIBADI .


bersambung cherating Episode 2..........................

4 comments:

Hamizah said...

jln2 cr makan mmg best..
belum habis lg jelajah Msia..
kena blk habiskan la..

MfH said...

kalau ikutkan ,...malaysia ni byk sgt tempat2 yg cantik.....tak terhabis punya.....

Fuadah Ammar said...

komen 1:

Entry menarik, kegeraman terasa.

Komen 2:

Gambar menyebabkan saliva tiada henti mengalir. Terpaksa cari besen tadah.

Mazurah Abu Bakar said...

P holiday villa..sampai nak check in kul 3..dapat masuk bilik kul 4 30...haru betul

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...