Friday, February 17, 2012

Restoran Pak Ya - Chinese Muslim Foods Corner

Aku telah di amanahkan oleh adik ipar aku utk cari restoran masakan cina yg best..........dia nak open table ler tu....maka bermulala misi aku menggoogle mencari prospek2 restoran yg menjadi tumpuan org ramai.....skrang dah ramai org suka masakan cina....tapi nak cari masakan cina yg org islam masak sgt susah.....nasib baik aku terbaca status kwn aku si Diana Speaker yg g melantak kat sebuah restoran cina kat area ampang....ape lagi lepas dpt info2 nye...terus aku google utk dapatkan lokasi dan makanan ape yg best kat situ.....

Setelah semua maklumat penting d perolehi , maka tiba la hari yg dnantikan....3buah kereta menyerang Restoran Pak Ya....yg terletak di bangunan Galaxy Mall........rombangan seramai 8org dewasa dan 4org kanak2 melangkah kelaparan menuju ke dlm restoran.....time sampai ni...org tak ramai lagi......masih byk meja kosong....lepas  me"landing"kan punggung masing2.....waiter pun kami panggil utk meng"order".....datang seorang jejaka cina yg fasih berbahasa melayu...aku rase ni Pak Ya.....dia ni byk membantu la jugak ...dlm mengrekomen menu ape yg best.........pung pang pung pang  lebih kurang......order selamat d ambil.....dan masing2 menenangkan diri sambil tunggu hidangan sampai..............selang 15minit lebih kurang....hidangan mula sampai satu persatu........mase utk membebel dah abis......so mari tgk gambar plak.............jemput tgk.........

ni la lokasi nye.........terletak di kawasan yg senang nak nampak.....

Ruang yg luas.....selesa......

Pak Mertua ku..........dgn cucu terbarunye............

ini budak byk kuat main game......gambar nampak mata jee utk melindungi identiti kanak2 ini


ini budak kecik sudah tak bole tenang........order x sampai2 lagi( mcm la dia boleh order)

Bebola Ayam Sweet & Sour............ni Pak Ya rekomen.....sori Pak  Ya.....bebola ni tak beberapa best....

ni Ayam Marmite..............ni memang champion ..sgt best....

Butter Prawn ni pun bole tahan sedap....crispy nye sampai udang tu aku kunyah tanpa buang kulit.......opssssssssssss

ni Tauhu masak ape tah....aku lupa....hahahhaa...sedap gak

Asparagus masak garlic......ni aku x sempat rase

Baby Kailan masak sotong.....ni pun aku x sempat rase......tapi katanye sedap...

Salted Egg Crab....agak muak....creamy sgt...org lain ckp ...sedap ...bg aku biasa je...sebab aku pernah mkn yg lagi best dr ni....

Stim Bawal Putih masak kicap.........walaupun masin....sgt syiok ooo....

Stim Bawal Putih masak Halia..........sori Pak Ya....sgt pahit ooooo x bole masuk......

Sotong Kong Po.......lazat menjilat....

ni all time favorite aku......ayam masak sweet & sour.....sedap weyyyyy

Fokus................

Tiada yg selamat............semua licin........

Waktu Operasi nye......

Pak Mertua ku ngan Kak Ipar ku sgt kenyang.......
Overall semua nye ok .....walaupun ade beberapa hidangan yg kureng sedap.....tapi hidangan lain dah cover dgn kesedapan yg sgt lazat. Total semua sekali kalau x silap aku dalam RM450....... berbaloi?....emmmmmmmmmmm okla kot.....cume aku nak kasi cadangan skit kat Pak Ya.....latih staff ckp basic melayu or BI.......senang skit customer nak berinteraksi......kalau tak nanti jd macam ayam ngan itik bercakap....dua2 tak paham....ape pun Pak Ya memang ramah.......

Ribuan terima kasih kepada adik iparku yg sudi open table.......moga murah rezki dia.......dan jgn lupa.........dapat BONUS lagi....sudi2 kan la open table lagi.....yihaaaa....Sri Mahkota Seafood kat Kuantan tu bukan nye jauh sgt pun.....kan kan kan..........

Penilaian Aku: Markah Penuh 5

- Lokasi : 4
- Kesedapan - 3
- Suasana - 4
- Perkhidmatan - 3
- Harga - 3


Lokasi nye:
Galaxy Ampang, Taman Dagang
No HP: 012 224 8660
Peta Lokasi :




View Restoran Pak Ya - Chinese Muslim Foods Corner in a larger map

10 comments:

Azlina Nasrudin said...

burrpp.. haha

Anonymous said...

Kalau pandai order..banyak lagi yg sedap.. selalu makan sana.. memang best..

norashikin arshad said...

Letak lah menu and harga, dapat lah nak budget pergi sana.

MfaizH said...

anon: ko rekomen la skit...aku sekali tu je la pegi....jauh dr kawasan aku..

norashikin:
maaf ckp....kalau nak budget2...baik duk rumah masak sendiri.....dah kasi info pun dah baik....no phone pun ade...ape kata sendiri call....saya buat review ni sesen pun x dpt dr tokey kedai apetah lg makan free....ape yg info yg saya bg itu je la....nak lebih2...usaha la sendiri

Anonymous said...

order penuh meja memang la pak ya jadi peramah... cuba order mee goreng.. senyum pun tak..

Anonymous said...

Sy bukan norashikin.. tp nk ckp sikit.. cara menjawab tu mcm berlagak sungguh.. jawap elok2kan boleh...xsalah pun..dia tanya elok...awak pun jawap elok2 laa... sorry ye..cuit skit je...

aslam zaharah said...

BERLAGAK NAK MAMPUS...PUIHHHHH...ORANG DAH TANYA LELOK JAWABLA LELOK.

Anonymous said...

hmmmm berlagak berlagak berlagak...ish ish ish...(geleng2 kepala)

Surjan Sidhu said...

sorry nak tnya cash payment or boleh bayar pakai credit card?

Sufian Yahya said...

Puihh berlagak nk mampus.. ini mcm punye org pn ade ka?? Klu mls nk komen or nk berlagak xyah la bukak blog.. puihh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...