Wednesday, December 14, 2011

CuitSkit | Menu Kampungku

Dua tiga minggu lepas lebih kurang la....aku ngan family balik kampung belah ibu aku.....iaitu Beranang, Selangor....x penah dgr?...ok Beranang ni letak nye di...........eerrr nanti la aku citer.....mood nak citer asal usul x in lagi la.............ok sambung balik........lama rasenye aku x balik kampung.....ade gak la dah berbulan2....walaupun kalau nak ikutkan Shah Alam -Beranang ni.....45minit je jarak perjalanan ngan kereta.....dolu dolu....mase arwah atok nenek aku ade....bole dikatakan setiap minggu mesti balik....ahhhh best tul bila ingat citer dulu2 ni.....

Aku ni citer la macam2....pusing sana pusing sini....corner sana corner sini.....balik balik....mesti sampai citer makan......hahahahah aku dan makanan memang xle di pisahkan ....best nye balik kampung...sebab makcik aku   ....kakak kepada ibu aku ni....memang power masak....dia pernah buat katering , restoran dan mcm2 yg berkaitan ngan masak2 ni......so kalau bab masak memasak ni.....memang dia masak sgt laa..........jgn nak kelentong la.......

Makcik aku ni aku panggil Mak ....sebab ape aku panggil mak....tu nanti2 la aku citer.....mak ni ade lah cikgu masak ibu aku....sebab tu ibu aku pun power masak....tak caya pi la tanya org2 yg pernah makan masakan ibu aku...........dua2 org ni....power masak ...semua nye turun dr arwah nenek aku yg merupakan mentor mereka berdua...adoi adoi ape citer ni.....korang paham x?tak paham xpe la....aku pun tak tau nak buat ayat camne dah......poniing palo pakcik....So kali ni balik....Mak masak special punya.....serius sepesel tau.....semua favorite aku ....simple..tapi mantap....semua masak sendiri....kiteorg sampai ...cun2 dinner time.......langkah kanan weyyyy....so sila menjamu mata...........

Ketam Masak Lemak Cili Api bernenas.........aku jamu mata je.........ibu aku duk sebelah......

Masak Lemak  cili api ikan tenggiri bersama rebung......perhhhh dia punya nikmat....tak bole blah ....

Ayam percik utara...............ni aku nye favorite....aku siap request.....extra serdak..........

Simple je...............tapi sekali kena......2-3 pinggan tak lari..........lepas tu tersadai tepi kerusi.......

SApa yg tanak makan nasi berlauk.............ade pilihan cucur udang .........ni tak main beli2.....dia sendiri buat punya......gebunye cucur udang ni.......aku rase yg jual tepi jalan tu ....senang2 kena tapau 5-6tiang......serius....ni bukan kes masuk troli tolak sendiri....ni memang sedap punya......tak caya.....?meh aku kasi close up skit.........

Sendiri tgk la............golden brown......gebu ronga2 tu menambahkan kenikmatanye........

amacam ............ade goyang?

mase aku menaip caption ni...........terasa2 cucur udang bergolek2 dlm mulut aku.............teruk aku ni...sendiri cerita sendiri goyang.....

sori la pinggan sememeh skit...........aku dah 4round makan cucurr ni baru perasan gambar bersos aku x amik lagi..............

Malam tu aku sekeluarga tidur dgn hati gumbira dan perut kekenyangan....syukur alhamdulillah.....serius...memang berat tul mata aku lepas makan......time ujan la plak tu ...nikmat2......esok pagi2....bangun rase nyaman je.....segar udara pagi.........tup-tup.....ade plak sarapan pagi spesel plak mak dah standby atas meja........tanpe berlengah lagi ...aku org pertama yg g mandi.....tak elok sarapan dgn muka x mandi........siap mandi.....amik posisi masing2.......dan mulakan terjahan.....ooh ye.....sarapan pagi kiteorg......Roti jala bersama kari ayam power giler......jemput..................tgk

bersusun.....tak sabar2 roti jalan ni nak masuk mulut aku.......................ko tunggu....

org lain mungkin suke roti jala ngan kuah durian...................maaf bg aku roti jala kuah kari jugak yg memang jodohnye......

Pekat likat kuahnye...................kalau tgk aje ...takde makna..............kasi bedal laaaaaaa

Aku tak bertanggungjawap ke atas pihak2 yg mengalami masalah pengawalan air liur ketika baca entry ni yee.....aku bukan ape...tak elok rase kalau aku x kongsi cerita ngan korang ......kan sharing is caring.......oh ye....roti jala makcik aku ni.....memang fames sebab bole dikatakan setiap hujung minggu ade je org order......dari majlis kenduri ...sampai la yg saje2 order sebab nak makan ujung minggu.....so kepada yg berminat nak rase....bole la order ngan makcik aku ni......melalui anaknye....Fara-0196916710...............akhir kata...harap korang kenyang tgk gambar2 kat atas td...............

2 comments:

Fuadah said...

nak terjojol bijik mata ni aitttt!!!!!

dah seminggu terputus hubungan kat utara ni, makin goyang tiap kali mata tertancap kat sini.

errr......mak ada bukak kursus tak....errrr........hihihi..... ibu kan sibukk... :)

MfH said...

patut la senyap je.......pengomen setia balik kampung rupanye......

pasal kursus tu kena tanya cikgu masak la.....rasenye sentiasa ade.......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...