Wednesday, March 14, 2012

Nasi Lemak Section 15 Shah Alam


Kembali lagi dgn entry port makan yg aku suke….kali ni aku nak perkenalkan Jeng jeng jengggggggggg…… NASI LEMAK SECTION 15 atau nasi lemak roni(kata Bapak nye)  atau nasi lemak biasa(katanye anaknye)…..aku Tanya anak tokey kedai….ape nama kedai nasi lemak bapak ko ni….dia kata…buh la nasi lemak biasa……ape dah ko mat….takan nak buh biasa….kalau biasa takan aku jadi pelanggan setia sejak 15tahun dulu…… dulu2 aku penah tanya tokey kedai ni…..ape nak kedai dia…dia jawap…ko bubuh je nasi lemak roni…….kalau silap sori ye bang….hahahah….

Yaaa...aku dah bersarapan kat sini sejak lebih kurang 15tahun dulu....semuanye berpunca dr abg aku...dia yg perkenal port nasi lemak best ni...dan sejak itu aku jatuh cinta sama ini nasi lemak....aku follow nasi lemak ni sejak kedai ni beroperasi kat kedai papan kat tepi kilang area sec15....lepas tu kedai ni berpindah ke Medan Selera Sri Utas seksyen 15......lokasinye "sejengkal" je dr lokasi asal kedai ni....


Kawasan ni memang penuh ngan pekerja kilang, warga shah alam dan tak kurang juga pekerja2 gomen yg lepak kat sini berjam2....hhahahahahha....Unik nye nasi lemak kat sini terletak pada huruf S....iaitu Sambal nye( mcm citer pak belalang plak).....sambal dia lain macam...aku panggil nasi lemak sambal banjir....sambal nye cair...tapi mewah ngan bawang2.....sedap wey....selain tu sambal sotong nye sgt la sedap...lembut plak sotong nye....lauk2 lain yg ade seperti ayam goreng , ayam rendang, kerang, dan paru .....semuanye sedap2.....portion nye plak berpatutan dgn harga nye......tak perlu risau beratur panjang...pasal ade 2 barisan ..2 org tukang amik order.....so kira cepat la jugak...

Kedai ni beroperasi Isnin-Ahad...6pagi sampai 11pagi......tak de off day ...semua hari dia buka...tak kisah la cuti birthday sultan ke cuti krismas ke.....kedai ni hanya tutup pada bulan puasa.....bagus tokey ni....abg roni ni berniaga mcm style cina berniaga.....cina berniaga kaw2....time raya cina cuti kaw2.....semangat tu yg perlu peniaga melayu contohi.....ni x ...sesetengah peniaga ni....hari wilayah nak cuti...hari jadi sultan negeri lain pun nak cuti...pantang ade cuti umum...dia pun cuti sekali....mcm mana mau maju kawan..?????

Bagi aku rahsia kejayaan tokey kedai nasi lemak ni...selain dr nasi lemak yg sedap.....adelah keramahan tokey suami isteri dan anak2 nye....tokey kedai ni memang ramah tamah.....dia bole ingat ape yg regular customer order......nampak je muka aku...abg tu tau aku punya order..nasi lemak sotong telur goyang(telur goreng yg kuning nye cair).......sempoi  tokey suami isteri ni.....anak2 dia pun dah beso2....aku tgk bole la abg tu rilek skit...dah la....layan gambar plak............

Medan Selera Sri Utas Section 15........................landmark supaya korang tak sesat...

Kedai nye yg pertama dr pintu masuk...tapi kedai nye no 3.........time ni kul8...x ramai lagi....

Nasi Lemak Sotong Telur Goyang....RM3.50......wife punya order

close up skit....

finishing nye milo o ais kaw kaw punya..............nice...
Berapa yg aku bayar:

Nasi lemak Sotong Telur  goreng= RM3.50
Nasi lemak telur goreng = RM2.00

syukur alhamdulillah............

Waktu Operasi
Isnin - Ahad
6pagi-11pagi
Cuti bulan puasa


Peta lokasi kejadian......kalau dgn peta ni pun korang sesat....better duk umah masak maggi je la woiii

View Nasi Lemak Seksyen 15 Shah Alam / Nasi Lemak Roni in a larger map

5 comments:

NARDtheNERD said...

jom sarapan nasi lemak..
:)

MfH said...

ayuh...............lepas membedal...mata pun start cr bantal........

Bo the Nerd said...

Ada medan selera eh situ? Selalu aku lalu masa main futsal kat situ. Boleh ah try wiken ni masa balik Shah Alam. Oh kampungku! Kenapa kau jauh sangat??

Shammal Abdullah said...

oh, kiranya dekat dengan area pisang goreng azmi kat stesen ktm shah alam ye...

MfaizH said...

tak la dekat mana........kalau berjalan penat la jugak....nasi lemak ni kat sec 15....pisang goreng azmi tu kat sec 19.......

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...